Skip links

Is beleggen eng?

Beleggen is niet eng als je een deel van je vermogen voor langere tijd kunt missen en intelligent diversificeert oftewel spreidt over de verschillende beleggingscategorieën. Is dit niet het geval dan is beleggen wel riskant te noemen.
Onderstaande voorbeelden verduidelijken dit.
Indien je op de top van de financiële markten (alles in aandelen met spreiding) in het jaar 2000 zou zijn ingestapt met je totale vermogen dan was dit kort daarna bijna gehalveerd. Indien de aandelenportefeuille tot op de dag van vandaag zou zijn aangehouden dan bedraagt het rendement, ondanks het meest ongunstigste instapmoment, ongeveer gemiddeld 4% per jaar.
Bijna dezelfde cijfers doen opgeld als je op de top van de aandelenmarkt in het jaar 2007 zou zijn ingestapt.

Sinds 1900 was het jaarlijkse gemiddelde rendement op wereldwijde aandelen ongeveer 8% per jaar. In het beste geval (dus als alles mee zit) zijn over langere periodes rendementen mogelijk van ongeveer 20% gemiddeld per jaar en in het slechtste geval dus ongeveer 4%.

Wilt u verstandig beleggen, maatwerk en oprechte aandacht bij het oplossen van uw vermogensvraagstukken, dan help en begeleid ik u graag. U kunt mij bereiken op 06 525 422 81 of per mail herbert@pepervermogensregie.nl

Leave a comment