Skip links

Zwarte zwaan

De AEX is in ruim drie weken met meer dan 35% gedaald. De MSCI World index met 27% iets minder hard. Voor een daling van deze omvang, in extreem korte tijd, moeten we terug naar de tachtiger jaren van de vorige eeuw.

De daling van dit moment komt niet vanwege een normale economische terugval, maar door een onverwacht ‘event’, ook wel ‘Black Swan’ genoemd. Het kwam als een dief in de nacht. Verder baart bij beleggers de sterk gedaalde olieprijs zorgen.

Markten die sterk door sentimenten (angst en paniek) van beleggers worden bepaald zijn altijd lastig te voorspellen. Wat we wel weten is dat de VIX(angstbarometer) rond de 78% staat. Bijna hetzelfde stress niveau (80%) als tijdens de kredietcrisis van 2008.  De bekende uitspraak van Warren Buffet Amerikaanse zakenman en belegger met ongeveer 90 miljard aan vermogen luidt: ‘Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful’.  Het is hierbij lastig te voorspellen of we de bodem hebben gezien of wat de ultieme bodem op de beurs zal zijn.

Wilt u (starten met)  beleggen dan help en begeleid ik u graag. U kunt mij bereiken op 06 525 422 81 of per mail herbert@pepervermogensregie.nl

Leave a comment