Skip links

Big mac in Egypte of Zwitserland

Big mac in Egypte of Zwitserland

Vorige week een bijdrage geplaatst (door u veel gelezen) over de confectie dienstverlening (benchmark beleggen) bij de grootbanken en veel vermogensbeheerders. Dat is wat anders dan een beheerder die met diverse passieve beleggingsfondsen (bijvoorbeeld grote en kleine bedrijven in de VS/Europa, technologie en opkomende markten etc.) belegt. Dat is gewoon een hele bewuste keuze en dat betekent dus niet automatisch dat de portefeuille passief is.
Indien een MSCI World index belegger geen accenten wenst aan te leggen in de aandelenportefeuille, dan is eenvoudig gezegd een lange termijn gemiddeld rendement na kosten mogelijk van ongeveer 7,5%. U koopt dan een Big Mac in de Oekraïne of in Egypte.
Op het moment dat u gebruik zou maken van een beheerder die gewoon passief tegen de index ‘aan schurkt’ en u hoge kosten in rekening brengt, dan bent u bezig met het kopen van een Zwitserse of Zweedse Big Mac. U betaalt een hogere vergoeding voor iets dat veel goedkoper verkrijgbaar is. Zoekt u een vermogensbeheerder die thematisch en actief belegt met bescherming en die toegevoegde waarde levert, dan ken er ik er nog wel één.

Leave a comment