Skip links

Oude gewoonten

In een zeer recente bijdrage gaf ik aan dat u vanaf 1970 tot heden 4% meer rendement zou hebben gehad in small caps (beursgenoteerde kleine ondernemingen) dan de wereldwijde benchmark (MSCI World). Goed beleggen is dus vooruitzien.

Heden ten dage zijn er nog steeds vermogensbeheerders die een asset allocatie hanteren gebaseerd op marktkapitalisatie, waarbij men een regio-verdeling en een verdeling in aandelen versus obligaties als basis hanteert. Globalisering van veel grote bedrijven maakt de relevantie van een regioverdeling steeds minder belangrijk. Ook zie ik vaak een verdeling over sectoren die erg lijkt op de MSCI World. Ook het historisch rendement van investment grade obligaties (relatief veilige Europese obligaties) kan naar mijn mening absoluut niet doorgetrokken kan worden naar de toekomst, terwijl nog wordt gerekend met een verwacht rendement van 3%. Onzin natuurlijk.

Wij werken met een thematische aanpak en een risico benadering op basis van maximaal aanvaardbare beweeglijkheid van uw totale vermogen.
Wij denken niet in aandelen versus obligaties, maar in standaarddeviatie van ieder thema in de portefeuille in combinatie met onderlinge correlatie

Leave a comment