Skip links

Spaargeld een veilige belegging?

Op 19 juni jongstleden schreef ik een artikel. “Open nu een spaarrekening en geef uw bank een leuk welkomstcadeau”. “Als u de bank rente gaat betalen”.

Maar er is meer. De schuld is Amerika is meer dan 100% van hetgeen men verdient (BBP). In China is dit 300%. Geld is een schuldbewijs dat centrale banken uitgeven. Het is echter schuld waarvoor geen aflossingsplicht geldt en de centrale bank hoeft er ook geen rente over te betalen. Centrale banken kunnen in principe onbeperkt dergelijke schuld uitgeven en daarmee de geldhoeveelheid vergroten. Tegenover deze schuldenberg staat een enorme hoeveelheid geld. Geld dat zijn waarde houdt, zolang we er met zijn allen op vertrouwen dat je er ook wat voor krijgt. Ons financiële stelsel valt of staat met het vertrouwen dat wij hebben in onze valuta.

Zolang er economische groei is, kunnen de centrale banken geld bijdrukken, omdat het streven is een continu inflatiepercentage van gemiddeld 2% te hebben. Als geld namelijk minder waard wordt qua koopkracht heeft het geen zin je geplande uitgaven naar de verdere toekomst te verschuiven. Consumptie en de loon-prijs spiraal wordt gestimuleerd door inflatie en dat is goed voor de economie.

Het inflatiemonster is een vriend voor degenen met schulden. De koopkracht van je schuld neemt immers af. Dat is voor veel overheden en particulieren met een hypotheek een plezierig effect van inflatie.

Conclusie: Het risico van spaargeld is het verlies van koopkracht van ons geld door inflatie. Het risico van spaargeld is het verlies van vertrouwen in onze valuta, waardoor het hele financiële systeem kan omvallen.

Kunnen we ons indekken tegen deze risico’s?
Jazeker, zorg ervoor dat je bezittingen hebt, die een waarde blijven behouden, ook als het financiële stelsel zoals wij dat kennen ophoudt te bestaan. Denk aan je vaste goederen of een stukje land. Denk ook aan mede-eigenaarschap in solide bedrijven, d.m.v. het bezit van aandelen. Als de euro ophoudt te bestaan zullen we toch een ruilmiddel moeten hebben om ons voedsel te kunnen kopen. Stel dat we in de toekomst een andere valuta zouden hebben (Goud, Bitcoin, Credits), dan wordt ons bezit omgerekend in diezelfde valuta. Of dat nu ons eigen huis is, ons vakantiehuisje of uw mede-bezit in een bedrijf als ASML, Unilever, of Apple is.

Vermogensbeheer
Het is voor vermogensbeheerders een uitdaging om de juiste posities in portefeuille op te nemen van hun klanten. De brandverzekeringen waar ik regelmatig over schrijf zijn in het afgelopen eerste kwartaal van 2020 erg nuttig geweest. Gelukkig hebben wij zelf put opties gekocht ter bescherming van onze portefeuilles op 18 februari van dit jaar. Af en toe een hedge of anders gezegd een bescherming is dus heel nuttig, alleen als het is gebaseerd op ‘gezond-verstand-criteria’.

Wij zitten aan de knoppen van de portefeuilles van beleggers die zelf geen zin hebben om zich in de materie te verdiepen of het zelf niet beter kunnen. Wil je dus wel profiteren van de beurzen, maar wil je in het dagelijks leven bezig zijn met de zaken die je belangrijk vindt, dan besteed je je beleggingsbeslissingen dus gewoon uit aan een goede vermogensbeheerder.

Herbert Peper
www.pepervermogensregie.nl

 

Leave a comment