Skip links

Risicoprofilering

Sinds het begin van de jaren 80 was het logisch dat het veilige gedeelte in een beleggingsportefeuille uit obligaties bestond. Europese staats- en bedrijfsobligaties leverden met weinig risico een goed rendement. Wilde je meer, dan combineerde je obligaties met aandelen, die een hoger rendement bieden dan obligaties. Dus een goede match vinden tussen het gewenste rendement en het aanvaardbare risico. De omstandigheden zijn sinds een aantal jaren dermate veranderd, dat een andere manier van risico profileren noodzakelijk is.

Wij streven naar een zo laag mogelijke standaarddeviatie van de gehele beleggingsportefeuille door gebruik te maken van de diverse beleggingscategorieën die niet (geheel) met elkaar correleren (samenhangen). Een combinatie met opties om de portefeuille te beschermen is, indien nodig, geen overbodige luxe. Je creëert hiermee sowieso een lagere portefeuille-standaarddeviatie en dus meer veiligheid. Dit is voor onze klanten dan de beleving van minder risico.

Onze relaties zijn al enige tijd enthousiast over deze benadering in de portefeuille als vervanging voor de standaard afspraken omtrent een verhouding aandelen/obligaties. Het zorgt ervoor dat wij niet hoeven te beleggen in categorieën die niets gaan opleveren, behalve verlies en risico.

Het kan overigens best zo zijn, dat de traditionele aanpak (aandelen/obligaties) in de toekomst weer valide kan worden.

Leave a comment