Skip links

Beurzen te duur?

Ik lees veel rapporten van vakbroeders die zeggen dat beurzen te duur zijn. De stand van de echte economie zou niet passen bij de standen op de wereldwijde financiële markten. Beurzen zouden omlaag moeten.

Ik denk dat de aandelenmarkten nog volop opwaartse potentie hebben. Aandelen noteren gemiddeld nog geen 20 keer de verwachte winst en de rentes zijn extreem laag. Dus u ontvangt bij aandelen een enorme beloning bovenop de risicovrije voet. De rente wordt niet verhoogd zei de FED (Centrale Bank VS) zeer recent, ook al zou er in de toekomst sprake zijn van overspannenheid (productiecapaciteit kan de vraag niet bijbenen) in de economie. Volledige werkgelegenheid heeft nu prioriteit en is het doel. Ook de ECB (Europese Centrale Bank) heeft ongeveer dezelfde denkrichting. Dit zorgt weer voor hogere inflatie (asset-inflatie), minder schuld en hogere waarderingen. De enorme hoeveelheid geld krijgt zijn bestemming in stocks (aandelen) of in de reële economie. Denk aan meer investeringen en dit leidt uiteindelijk tot productiviteits- en economische groei. De bedrijfswinsten kunnen volgend jaar meevallen, omdat bedrijven hebben bezuinigd. Consumenten hebben hun bestedingen uitgesteld en een vaccin is dichterbij dan u denkt.

De beurs is niet de economie. Dat er dit jaar geen of weinig winst wordt gemaakt, is reeds verdisconteerd in de markten en is dus geen verrassing meer. Ongeveer 90 % van de waarde van een bedrijven bestaat uit winsten die meer dan 12 maanden in de toekomst worden gerealiseerd. Bedrijven met een hoge beurswaarde (Amazon, ASML, Apple, Google etc.) maken het grootste deel van de beurs of index uit en dat is in de reële economie precies andersom. Beurswaarde zegt namelijk niet veel over het economische belang of de economische relevantie van een bedrijf.

Voor meer informatie kunt u mij bereiken op 06 525 422 81 of per e-mail info@pepervermogensregie.nl

Bovenstaande is een persoonlijke opinie van Herbert Peper.

Leave a comment